Mosia Chindia

Moșia Chindia – Beneficiile cărnii gătite lent

Slow cooking este o metodă de preparare a alimentelor care presupune gătirea lor o perioadă mai lungă de timp, la temperaturi mai mici. Acest mod seamănă foarte mult cu felul în care făceau mâncare străbunicii noștri. Pe plita sobei sau la pirostrii carnea și legumele aveau suficient timp să se împrietenească și să facă o mâncare gustoasă. Cu timpul, obiceiul s-a pierdut din motive evidente cum ar fi modernizarea echipamentelor de gătit dar și lipsa timpului. Cine poate să piardă jumătate de zi lângă o tocană de porc care abia pâlpâie pe ochiul mic al aragazului?

Avantajele acestui fel de a prepara mâncarea sunt însă importante pentru sănătatea noastră astfel că au apărut mai multe aparate care gătesc în acest mod. Aproape fiecare brand de electrocasnice are o variantă de slow cooker așa că aveți de unde alege. Principiul după care funcționează este umplerea cu ingrediente și potrivirea unui cronometru la 6, 8 sau chiar mai multe ore. După acest timp, mâncarea va fi gătită. Slow cooker-ul poate, deci, să prepare cina în timp ce sunteți la birou. Iar atunci când nu sunteți la birou, gătitul la foc în aer liber poate fi nu doar sănătos ci și un prilej de a aduce împreună prietenii și familia.

Iată, deci, care sunt avantajele gătirii lente:

Se folosesc ingrediente naturale
Tipul acesta de preparare a mâncării obligă la folosirea ingredientelor cât mai naturale – legume crude, carne proaspătă, condimente și ierburi aromate. Fără produse procesate, îmbogățite cu conservanți, aditivi și alte chimicale cu menirea de a le păstra cât mai mult timp la raft arătând perfect. În acest fel limitați consumul de substanțe îndoielnice și dieta va fi una mai curată.

Mai puțină grăsime
Pentru că gătirea lentă presupune prepararea alimentelor mult timp într-un recipient închis, sucurile din carne nu se pierd atât de ușor. Deci nu au nevoie de adaos de grăsime pentru frăgezire. Mâncarea obținută va fi la fel de gustoasă cu un aport caloric mai mic.

Se păstrează nutrienții
În gătirea lentă se prepară carnea la temperaturi scăzute, ceea ce ajută la menținerea valorii nutriționale a mâncării. Astfel că, aceeași porție realizată după aceeași rețetă, va fi mult mai hrănitoare gătită lent.

Satisfacția unei mâncări gustoase
Delicioasă  dar și sănătoasă. Greu de obținut această combinație în zilele noastre. Dar se poate atunci când carnea este preparată lent. Cele mai suculente, fregede și savuroase fripturi de porc sunt cele gătite încet, în suc propriu, o perioadă lungă de timp.

Socializare în jurul mâncării
Pe vremuri socializarea nu se făcea doar când se servea masa ci și la prepararea ei. În același mod, astăzi oamenii găsesc bucurie în jurul unui foc de tabără sau atunci când gătesc afară – la grătar sau la pirostrii. Potrivit studiilor, socializarea este baza menținerii sănătății creierului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *