Mosia Chindia

Cum am ajuns aici?

Cum a început povestea business-ului?

Dan Cîrstea: Povestea Moșia Chindia are trei începuturi: primul este cel din 2010, când Vlad a dat startul unei mici ferme de hobby cu animale pasunate. Al doilea început a fost în Ajunul Crăciunului din 2015,  când am mâncat pentru prima dată carne de porc crescut la ferma lui Vlad și am fost foarte impresionat – nici măcar în Spania, unde există o adevărată cultură a porcilor crescuți în mediul lor natural, nu am întâlnit un gust atât de bun. Apoi, de când au apărut copiii, eu și soția mea am devenit mult mai interesați de mâncarea cât mai sănătoasă, și așa am început să iau regulat carne de la Vlad. Am fost curios să aflu mai multe despre sistemul de creștere a animalelor pe care îl practica și am văzut câtă muncă era în spate și cât studiu. Iar al treilea început a fost in aprilie 2020, in plina pandemie, când l-am întrebat pe Vlad dacă nu dorește sa facă un pas mai departe cu ferma – sa o extindă de la nivelul unui hobby farm de familie către o ferma cu animale pasunate dedicata familiior cu copii. A fost de acord, iar apoi am început pregătirile de înființare.

Vlad Miriță: Totul a început in 2010 de la o serie de alergii pe care le-am avut și a căror cauză întârzia să fie identificată. Am început să citesc diferite studii și să mă informez, iar concluzia a fost că simptomele erau legate de regimul de viață și în special de hrană. Din cercetare în cercetare, l-am descoperit pe Joel Salatin, a cărui fermă se numește PolyFaceFarm, și sistemul său de “creștere prin pășunare” a animalelor, care este recunoscut la nivel internațional, iar în SUA este văzut ca fiind superior atestării “organice”. Acest sistem se mulează pe comportamentul instinctiv al animalelor și le oferă cele mai bune condiții de trai, cât mai apropiate de cele din sălbăticie, oferindu-le simultan protecție față de condițiile meteo nefavorabile și față de prădători, precum și furaje nechimizate. Așadar, am adoptat acest mod de creștere a animalelor la Moșia Chindia, ferma pe care am organizat-o intr-o livada deținuta de familia mea, foarte aproape de Târgoviște. La început, nu am plănuit să demarez o afacere, ci doar să îmi urmez o pasiune, creșterea animalelor, și în același timp să am mult mai control asupra calității hranei mele și a familiei. Am vrut să mă asigur că mâncăm cea mai curată carne, dar care să fie și gustoasă. De asemenea, a contat și faptul că procesul de creștere prin pășunare este o abordare regenerativă pentru mediu, pentru că protejează solul în loc să-l prejudicieze, iar eu îmi doresc ca ferma să le rămână copiilor noștri, dacă vor moșteni această pasiune.

Am început cu cinci porci din rasa Mangalița, cumpărați din Baia Mare, câțiva curcani și pui de carne. Apoi, am observat că prietenii noștri, care gustaseră din carnea animalelor crescute la Moșia Chindia, sunt încântați și au început să se intereseze dacă pot avea în mod regulat produse de la noi. Mulți dintre ei, în special cei care aveau copii mici, erau de mult în căutarea unor surse de hrană cât mai sănătoasă și se plângeau că există destul de puține variante pe piața locală. Cred că din discuțiile pe care l-am purtat cu prietenii în acea perioadă am învățat extraordinar de mult, de la preferințe culinare, opțiunile în ceea ce privește modalitatea de a găti și nevoia foarte mare care există în țara noastră pentru surse cât mai curate de hrană.

Am continuat să studiez legat de modul în care se produce carnea industrială și care sunt diferențele față de ceea ce făceam noi, despre cum putem proceda pentru a înlocui conservanții și aditivii alimentari și pentru a crește animalele cât mai uman cu putință. Faptul că am ajuns într-un punct în care să fiu cu adevărat mulțumit de ceea ce făceam, precum și feedbackul primit din partea prietenilor și cunoștințelor, care ne-au devenit ulterior și clienți, m-au făcut să mă gândesc tot mai mult la ideea de a lansa acest business. Iar de la acest gând până la faptă a mai fost doar un pas pe care l-am făcut impulsionat de discuțiile cu partenerul meu, Dan Cîrstea. Noi ne-am întâlnit în 2012, am devenit prieteni, iar el și familia luau regulat carne de la Moșia Chindia. Dan a avut dintotdeauna în sânge antreprenoriatul și așa, vorbind cu el despre această posibilitate, am ajuns să iau tot mai mult în considerare înființarea unui start-up.

—————————–

Firma este înființată în 2021, dar am început să lucrăm din 2020. Am făcut teste de piața și operaționale încă din mai 2020, în plină pandemie, așadar ne-am confruntat cu restricțiile de transport. În primele luni ale pandemiei, a existat o scădere și pe segmentul alimentar, pe fondul incertitudinilor legate de siguranța locurilor de muncă și, implicit, a veniturilor. Cu toate acestea, noi nu am fost atât de afectați, pentru că foarte mulți dintre clienții noștri sunt familii cu copii, iar aceștia au continuat să prioritizeze hrana de cea mai bună calitate pe care le-o oferă copiilor. Am resimțit totuși climatul de nesiguranță în relația cu furnizorii și am fost nevoiți să ne recalibrăm planurile de dezvoltare.

Alte probleme pe care le-am întâmpinat, dar din care am și învățat mult, căutând soluții pentru a le depăși, vizează legislația stufoasă care afectează creșterea animalelor. Trecerea de la o gospădărie la o afacere e un efort major, care presupune nu doar crearea de sisteme de business și elaborarea unei strategii, dar și foarte mult lucru cu oamenii. Formarea și închegarea echipelor, schimbarea culturii sunt aspecte care nu sunt deloc ușor de gestionat.

Materia primă folosită pentru preparate este asigurată în proporție de 95% de fermă, iar cei 5%, care înseamnă carnea de vită și condimentele, provin de la furnizori de înaltă calitate, dintre care o parte au certificări bio. În cazul cărnii de vită, ne-am asigurat în prealabil că animalele sunt crescute corect, natural și ponderea pasunarii in hranirea lor este maxima.

Inițial, produsele Moșia Chindia erau disponibile doar prin comandă pe Whatsapp, dar ne-am dezvoltat rapid, iar în august am finalizat și site-ul, www.mosiachindia.ro. În septembrie, prima luna de funcționare a site-ului, am avut o creștere a vânzărilor de 300%, față de perioada în care foloseam doar whatsapp-ul. În acest moment, peste 1000 de familii cumpără carne de la noi, iar faptul că-i putem ajuta pe acești oameni să mănânce sănătos ne oferă cea mai mare mulțumire. De la sfârșitul lui ianuarie am început și livrările naționale.

Există o tendință de creștere a vânzărilor online in segmentul alimentar, pe care pandemia a accelerat-o. Pe de alta parte, sănătatea a devenit un motivator și mai important in pandemie. clientii nostri sunt preponderent familii cu copii care caută hrana de cea mai buna calitate și de multe ori fac acest lucru de mult timp, pentru că își doresc ce e mai bun. Așadar, ajung la noi foarte motivați. În ultimul timp, mi se pare că in general e din ce în ce mai mare interesul pentru tot ceea ce este crescut natural și procesat corect.

Suntem încă în proces de așezare a organizației, iar din ceea ce estimăm, în primii trei ani am putea ajunge la o valoare a investiților de 500.000 lei. Obiectivul nostru principal este să aducem hrana sănătoasă, sub forma cărnii de cea mai bună calitate, pe mesele a cât mai multor români, în special familii cu copii, dar nu numai. În termeni cantitativi, ne-am propus ca un milion de clienți să cumpere produse obținute prin creșterea prin pășunare și 100 de fermieri să adopte acest sistem, în următorii zece ani. Ne mai dorim și să deschidem un magazin propriu în București.

În 2022, avem ca obiectiv triplarea producției și înființarea unei mici carmangerii, la Târgoviște, pentru a ne diversifica gama de produse și a le crește și mai mult calitatea. În următorii trei ani, vrem să creștem de 10 ori volumul producției. Pe termen scurt, până la finele lui 2021, am avut o producție de 90 de porci, 2.000 de pui de găină și 200 de curcani. Alte obiective vizează mărirea numărului de produse, care acum au ajuns la 41, precum și intrarea în marile lanțuri de retail, care se va întâmpla, cel mai probabil, la sfârșitul lui 2022 sau în 2023.

Cred că una dintre cele mai importante lecții învățate în acești ani de început constă în ceea ce aflăm despre noi înșine, într-o situație de criză. Am simțit că pandemia ne-a dat ocazia să fim mai inventivi și să ne dăm seama că avem o capacitate mai mare decât credem de-a face față provocărilor. Am observat și în domeniul marketingului și relațiilor publice, dar și în cel al agriculturii, că, de multe ori, crizele nasc cele bune oportunități de afaceri. De asemenea criza sanitara a venit la pachet cu provocarea antreprenoriala. Ce simțim însă, atât ca antreprenori cât și ca artist (Vlad) este că atunci când există entuziasm, pricepere puse in slujba unui scop bun, criză sau nu, lucrurile merg. Iar noi avem și entuziasm, avem deja o echipa cu oameni buni și pricepuți iar in ce privește scopul, credem foarte mult in el – dacă a da copiilor noștri cea mai buna hrană nu e un lucru bun, ce mai e bun pe lumea asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *