Sfaturi, sugestii…
Friptura de porc este una dintre cele mai apreciate preparate ale bucătăriei românești, prezentă mereu în meniul meselor de sărbători, tradiționale dar și la picnic/grătar.
Prepararea unei fripturi de porc nu este atât de complicată însă pentru a obține o friptură excepțională vă prezentăm câteva tehnici și trucuri nu foarte complicate care vor da savoare preparatului.
Înainte de a ne apuca de preparare, alegem ce fel de carne vrem: friptura de porc se poate face din mușchi, din ceafă, cotlet, spată, coaste, fleică, piept, pulpă.
Deși fiecare tip de carne are timpi diferiți, prepararea unei fripturi bune e similară:
– trebuie să o ținem măcar câteva ore la macerat înainte
– să o ținem o jumătate de oră sau cel mai bine o oră la temperatura camerei înainte, să nu o punem pe grătar sau în cuptor rece, din frigider
– să o gătim la foc mediu (se lasă la 150⁰C, maximum 170⁰C).
Timpul de preparare depinde de carnea aleasă și de cât de groase sunt feliile. În general, este suficient să o gătești cam 20-40 de minute. Coastele au nevoie de mai multe ore, la foc mai mic, iar mușchiul care este mai fraged, se gătește și în 8 minute la grătar sau cu funcția grill a cuptorului.
Dacă este savurată cu o garnitură bună și mai ales împreună cu cei dragi – atunci va fi sigur UN DELICIU!