Mosia Chindia

Moșia Chindia – 10 recomandări pentru un grătar perfect

Ceafă porc

A venit în sfârșit căldura, așa că declarăm deschis sezonul grătarelor. Carnea de porc este una dintre cele mai gustoase și mai fragede pe grătar. Cu atât mai mult cu cât este o carne sănătoasă și curată, provenită de la animale pășunate, adică crescute liber, natural, așa cum creșteau în gospodăriile bunicilor noștri. Așa că, pe lângă lista generoasă de preparate numai bune de aruncat peste jar pe care o găsiți pe site-ul nostru, vă mai aducem în atenție și câteva recomandări adunate de-a lungul timpului de la bucătari specializați în rețete cu carne de porc la grătar. Mititei, ceafă, cotlete, cârnăciori, piept sau coaste – ce veți pune pe grătar weekendul acesta?

  1. Alegeți bucățile mai groase de carne sau feliați-le chiar voi la o grosime de cca 3 cm. Vor forma o crustă rumenită la exterior și vor păstra sucurile în interior, rămânând astfel fragede.
  2. Întotdeauna marinați carnea înainte de a o găti pe grătar. Marinada are scopul de a hidrata și frăgezi carnea. Aceasta ar trebui ținută în baiț, în frigider, minim o oră înainte de a fi preparată. Puteți face la fel și cu legumele pe care plănuiți să le puneți pe grătar.
  3. Preîncălziți grătarul la temperatura potrivită. Dacă nu puteți sta lângă el, este mult prea fierbinte și carnea se va arde.
  4. Puteți adăuga peste cărbuni bucăți de lemne aromate umede. Acestea vor fumega și vor transmite și cărnii gătite din parfumul lor.
  5. Ungeți grătarul cu o bucată de slană sau ulei înainte de folosire. În felul acesta carnea nu se va lipi.
  6. Gătiți porcul la o temperatură medie, în așa fel încât riscul de ardere să fie cât mai mic.
  7. Nu folosiți ustensile ascuțite atunci când întoarceți carnea de pe o parte pe alta. Astfel nu riscați să o înțepați și, deci, să se scurgă toate sucurile bune din interiorul ei. Folosiți, în schimb, o spatulă.
  8. Ungeți carnea cu sos de tip barbecue cât mai aproape de final. Majoritatea sosurilor de acest gen din comerț conțin zahăr, ceea ce le face să se ardă destul de repede. Dar, dacă le puneți pe carne cu 2-3 minute înainte să fie gata, obțineți exact rezultatul pe care îl căutați.
  9. Permiteți cărnii să se odihnească un sfert de oră după ce a fost luată de pe grătar. Carnea continuă să se gătească și după ce a fost pusă pe platou astfel că procesul nu se va termina brusc prin tăiere. Un alt motiv este că își sigilează mai bine sucurile în interior și așa aveți parte de o friptură moale și delicioasă.
  10. Serviți alături de legume fripte tot pe grătar (dovlecei, vinete, ceapă, roșii, ciuperci) și salată de legume crude de primăvară. Nu uitați că o masă sănătoasă conține o treime proteine de calitate și două treimi vegetale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *