Mosia Chindia

Moșia Chindia – Hrănit cu iarbă versus crescut prin pășunare (Grass fed vs. Pasture raised)

Un lucru cu care ne mândrim este timpul lung pe care îl petrec porcii noștri pe pășune,  mâncând iarbă, rânind după rădăcini și, în general, fiind porci. Sunt mai fericiți și mai sănătoși iar carnea de porc care vine de la ei este mai bună din toate punctele de vedere. Dar, în ciuda acestui fapt, nu putem spune că porcii noștri sunt „hrăniți cu iarbă” exclusiv (grass fed), pentru că aceștia mănâncă mereu și cereale. Dacă vă întrebați de ce vacile și oile pot trăi și chiar să se dezvolte minunat cu nimic altceva decât iarbă, în timp ce porcii (și puii) au nevoie de cereale, răspunsul este digestia.

Vacile sunt rumegătoare, ceea ce înseamnă că au stomacuri complicate, care au o capacitate incredibilă de a descompune celuloza, fibra dură în care iarba blochează proteine ​​și energie. Vacile îl mestecă de mai multe ori și au, de asemenea, bacteriile potrivite în stomac, care descompun și mai mult materia vegetală. Porcii, pe de altă parte, au un singur stomac. În loc să fie specialiști în iarbă, ca vacile, sunt „generaliști”. Deși vor mânca multă iarbă și vor primi multă valoare nutrițională din ea, ei nu sunt suficient de eficienți în a o digera pentru a trăi numai cu iarbă.

Deci fără carne de porc hrănită cu iarbă?

Nu, așa cum tocmai am menționat, toată carnea de porc de la Moșia Chindia provine de la porci care au fost hrăniți atât cu cereale, cât și cu iarbă. Deși nimeni nu crește porci care sunt hrăniți cu iarbă în felul în care vacile sunt hrănite cu iarbă, este adevărat că flexibilitatea metabolică a porcilor înseamnă că sunt capabili să crească cu o dietă variată. Adică devorează cu poftă chiar și mere, trifoi, rădăcini de tot felul și mereu râme.

Cel mai faimos exemplu în acest sens sunt porcii iberici din Spania, de la care provine legendarul Jamon Iberico. Chiar și acești porci încep cu o rație de cereale înainte de a fi eliberați în plantații de stejar și chiar și atunci doar câțiva scapă fără cereale. Această specialitate este etichetată Jamon Iberico de Bellota și costă cu mult peste 100 de dolari kilogramul. Așa că aveți grijă când vedeți afirmații despre porcii „hrăniți cu ghinde”. Orice fermier cu câțiva stejari ar putea pretinde că vinde porci „hrăniți cu ghinde” și nu spune o minciună, dar există o diferență de la cer la pământ între un porc care mănâncă o mână de ghinde și unul care trăiește într-o pădure de stejari.

Chiar dacă nu este practic, este posibil să crești porci fără suplimente de cereale. Există milioane de porci sălbatici în America, mai ales în sud. Aceștia sunt în mare parte descendenții porcilor sălbatici scăpați, deși unii dintre ei s-au încrucișat cu mistreți scăpați. Ei sunt cu siguranță capabili să supraviețuiască fără suplimente directe de cereale, deși sunt pasionați de câmpurile de porumb, spre supărarea fermierilor.

Crescut prin pășunare este cea mai bună metodă

Porcii cu adevărat pășunați – adică cei care au acces la o mulțime de plante și rădăcini în sezonul de creștere și mult fân de înaltă calitate iarna – produc carne cu mult superioară oricărui supermarket. Porcii crescuți în fabrică își trăiesc întreaga viață în hambare uriașe, fără exerciții fizice, fără aer curat, fără să mănânce numai cereale. Porcii la pășune au o viață mai bună și mănâncă o dietă mult mai variată, ceea ce are ca rezultat carne de porc mai sănătoasă și mult mai gustoasă.

One thought on “Moșia Chindia – Hrănit cu iarbă versus crescut prin pășunare (Grass fed vs. Pasture raised)

  1. razvan spune:

    Porcii sunt doar ”grass-fed” sau si ”grass-finished”? Şi daca sunt desavarsiti cu altfel de alimentatie, aceea contine si concentrate de soia / porumb modificate? Toata discutia se duce, de fapt, finalizarea ciclului de crestere si daca acesta e bombardat cu fitoestrogeni din soia sau concentrare mare de zaharuri din porumb.

    De asemenea, as mai fi curios cu ce fel de cereale hraniti pasarile.

    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *