Mosia Chindia

Moșia Chindia – 10 greșeli în gătirea porcului

Carnea e porc este una dintre cele mai gustoase și mai apreciate cărnuri la noi în țară. Are o istorie veche dar, dincolo de asta, este delicioasă și sănătoasă atunci când este gătită corect. Mușchi împănat cu usturoi, cotlete la grătar, costițe afumate, ciolan fraged, slănină, șorici, jumări. Vi s-a făcut foame? Și nouă.

Mesele de sărbători ale românilor sunt deseori asaltate de preparatele de porc tocmai pentru că această carne este atât de versatilă. Însă, odată cu avantajul diversității vine și o  mai mare posibilitate de a greși. Iată care sunt cel mai des întâlnite greșeli pe care oamenii le fac atunci când gătesc carnea de porc:

  1. Nu aleg bucata de carne potrivită. Prima greșeală pe care o puteți face este să încercați să gătiți un fel de mâncare cu o altă bucată de carne decât cea menționată la ingrediente. Unele părți sunt mai fragede, altele mai ferme, unele se pătrund în jumătate de oră, altele în două ore și tot așa. De exemplu, dacă vreți să aveți pe masă un cotlet suculent, rumenit la exterior și fraged la interior, trebuie să puneți pe grătar o bucată de cotlet cu os. Osul se va încinge și va distribui căldura uniform, ceea ce va face ca friptura să nu fie gătită prea mult.
  1. Nu aleg porc de calitate. Diferențele de gust între porcul crescut industrial și cel crescut liber pe pășune sunt colosale. De sănătate nici nu mai vorbim. Toate studiile arată că animalele crescute prin pășunare dau o carne superioară chiar și celei bio.
  1. Nu asezonează suficient. Indiferent de carnea pe care o gătiți, asezonarea este foarte importantă. Aceasta nu doar că îi potențează gustul dar ajută și la formarea acelui strat rumen, caramelizat, cu textură ușor crocantă.
  1. Îndepărtează grăsimea. Cele mai multe bucăți din porc au grăsime. Fie pe margine, fie printre fibrele de carne. Este momentul să rezistați tentației de a curăța porțiunile mai grase. Tocmai acestea sunt cele care dau acel gust delicios fripturii și păstrează și carnea fragedă, suculentă.
  1. Îl gătesc imediat ce a fost scos din frigider. Dacă faceți această greșeală, veți avea o bucată de carne care, deși la exterior pare gătită, în interior nu este. De aceea este important să lăsați carnea să ajungă la temperatura camerei înainte de a pune în tigaie sau pe grătar.
  1. Ung grătarul cu grăsime în locul cărnii. Există acest obicei de a se unge cu grăsime tigaia sau grătarul pentru a nu se prinde carnea. Dar, când gătiți porc, bucătarii recomandă să ungeți mai degrabă carnea pentru a că asta îi oferă cărnii acea barieră de protecție împotriva căldurii directe dar și pentru că astfel evitați arderea uleiului.
  1. Gătesc carnea în exces sau nu suficient. Dacă în cazul vitei este recomandat să rămână ușor roz la mijloc, porcul trebuie să fie gătit complet. Riscurile consumului de porc nepreparat termic corespunzător sunt foarte mari – de la bacterii la diverși paraziți foarte periculoși pentru corpul uman. Pe de altă parte, nici gătirea excesivă nu este soluția. Rețetele de la bunica în care totul se ține ore întregi pe plită sau la cuptor nu sunt întotdeauna corecte. Carnea de porc se gătește la 63 de grade Celsius (temperatură luată cu termometrul special de bucătărie în interiorul bucății de carne).
  1. Nu sigilează bucata de carne înainte de o gătire lentă. Gătirea lentă presupune prepararea cărnii la temperaturi scăzute o perioadă îndelungată de timp, astfel încât aceasta să-și păstreze cât mai bine toți nutrienții și calitatea proteinelor. Înainte de acest proces, bucățile de carne trebuie sigilate. Adică prăjite pe toate părțile până fac o crustă rumenă. Această crustă va menține sucurile cărnii în interior și îi va da un gust delicios, caramelizat.
  1. Nu lasă carnea să se odihnească după preparare. Știm că e greu. Abia luată de pe grătar sau abia scoasă din cuptor, aburindă, rumenită. Este un adevărat test de voință să nu o devorați imediat. Însă trebuie să știți că așteptarea va merita din plin. Nu durează mai mult de 10-15 minute, timp în care fibrele se relaxează și sucurile se redistribuie. Iar temperatura cărnii este numai potrivită pentru servire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *